Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

1 maja 2024 r.
10:12

Majówka bez grilla? Niemożliwe! Oto kilka sprawdzonych przepisów

0 A A
(fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne)

Pewnie niektórzy rzucali już na coś na ruszt wcześniej, ale to właśnie majówka tradycyjnie zaczyna sezon grillowy w Polsce. Co będzie lepsze: mięso czy warzywa? To dobre i to dobre, a w kolejce na grilla są jeszcze ryby, owoce i sery. O ulubione dania z grilla zapytaliśmy kiedyś Jeana Bosa, który przez wiele lat pracował jako szef kuchni na dworze króla Belgów.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

No właśnie, czy Belgowie grillują?

– Może nie tak często, jak Polacy, ale tak. Najwięcej kurczaka, od filetów po udka i skrzydełka. Zamiast karkówki wolą grillować schabowe z kostką, robią także szaszłyki z mielonego mięsa. Do mięs podaje się w Belgii co najmniej trzy rodzaje sosów: prowansalski, pikantny sos na słodko i sos serowy – mówi Jean Bos. W swoim polskim domu z dużym ogrodem grilluje często. – Zestaw startowy po polsku to kiełbasa i kaszanka dla naszych polskich przyjaciół. Ponieważ moją drugą po kuchni pasją jest wędkowanie, zawsze staram się podać jakąś dobrą rybkę z grilla.

Jak przyrządzić dobrą rybę z grilla?

– Podam na przykładzie pstrąga, którego łatwo kupić. Ponieważ pstrąg to mała ryba, kroję umyte pstrągi na pół, nacieram solą z pieprzem, kładę na folię, dodaję świeży rozmaryn i tymianek, skrapiam sokiem z cytryny. Do środka rybek wkładam po kawałku masła i smalcu. Taki mój patent. Obkładam ryby cebulą, czosnkiem, małymi, słodkimi papryczkami, zawijam folię w małe pakuneczki i grilluję kilkanaście minut. Do pstrąga polecam kartofle z grilla – dodaje Jean Bos.

Jak je zrobić? – Ziemniaki najpierw trzeba obgotować, kiedy będą na wpół miękkie, zawijam je w folię razem z masłem, smalcem, cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem, zakręcam folię od góry i takie sakiewki kładę na grilla. Po 20 minutach są gotowe. Ale to jeszcze nie koniec. Proponuję zrobić owocowe szaszłyki z grilla: na szpadki nadziewam po kawałku melona, ananasa, arbuza, przekładając plastrem cebuli i truskawką. I smaruję specjalną „przyprawą”. To sok z cytrusów yuzu, który szefowie kuchni stosują do grillowanych ryb czy na przykład deserów (do kupienia w sklepach kuchniami świata – przyp. aut. ). Podaję na deser – mówi Jean Bos.

A my podajemy kilka sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Zaczynamy od kaszanki i karkówki.

Kaszanka z grilla z majerankiem

Składniki: 6 kaszanek, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, po 1 łyżeczka majeranku, 6 plastrów paprykowej słoniny, sól i pieprz.

Wykonanie: wymieszać oliwę z przyprawami. Pokroić cebulę w piórka, czosnek posiekać. Kaszanki posmarować marynatą. Ułożyć na folii. Obłożyć cebulą, czosnkiem i plastrami słoniny. Zawinąć folię, pakunek ułożyć na tacce, grillować pół godziny.

Karkówka z grilla z tymiankiem

Składniki: 1 kg karkówki, szklanka czerwonego wina, sól, pieprz, 3 łyżki miodu. Na marynatę: 2 cebule, kilka ząbków czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: karkówkę pokroić na grube plastry. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć mięso, zostawić na noc w lodówce. Wyjąć z marynaty, osuszyć, posmarować miodem, opiec na grillu. Przełożyć plastry na folię, skropić winem, doprawić solą z pieprzem, zawinąć w pakunki. Piec na grillu przez 30 minut.

Kiełbasa z grilla z węgierską pastą paprykową

Składniki: 1 kg dobrej kiełbasy zwyczajnej, szklanka jasnego piwa, 4 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: kiełbasę podzielić na porcje, ponacinać. Do miski wlać piwo, wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Włożyć kiełbaski, odstawić na 3 godziny. Wyjąć, osączyć z marynaty, piec na grillu, aż będą rumiane. Podawać z musztardą sarepską i chrzanem.

Stek z grilla po meksykańsku

Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, 1 cebula pokrojona w kostkę, 3 ząbki czosnku drobno posiekane, szklanka bulionu drobiowego, 2/3 szklanki pomidorów z puszki, puszka fasoli czerwonej, liść laurowy, łyżeczka soli, łyżeczka mielonego pieprzu.

Wykonanie: w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać bulion i wypłukaną fasolę, pomidory, liść laurowy, podgrzewać, przyprawić. Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 2, 5 cm. Każdy lekko rozbić dłonią, posmarować olejem i grillować przez 4 minuty, przyprawić. Na talerz nałożyć fasolę, a na niej pokrojone w skośne pasy grillowany stek.

Żeberka z grilla

Składniki: 1 kg chudych żeberek wieprzowych ,sól i świeżo zmielony pieprz Marynata: 2 ząbki czosnku, łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, łyżka keczupu, 2 łyżki oleju, łyżeczka utartego imbiru szczypta goździków, kieliszek żubrówki.

Wykonanie: na dzień przed grillowaniem przygotować marynatę. Żeberka poporcjować, posolić, doprawić pieprzem, wymieszać marynatą, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zawijać żeberka w folię i upiec na grillu. Kiedy będą miękkie, rozwinąć folię, by mięso złapało zapach dymu.

Jakie warzywa na grilla?

Bakłażan z grilla może być samodzielnym, pysznym daniem. Małe bakłażany przekroić na pół, posypać solą, odstawić, wypłukać, osuszyć, posmarować oliwą, posypać ziołami, piec na grillu 15 minut. Można je posypać sezamem i skropić sosem sojowym. Albo położyć na bakłażany masło czosnkowe. Znajomi, którzy rozsmakowali się w bakłażanie z grilla, wolą go od kaszanki.

Cebula jest bardzo smacznym dodatkiem do mięs. Należy posmarować cebule oliwą, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w folię i piec 10 minut. Cukinia to najszybsze warzywo z grilla. Wystarczy ją pokroić w plastry, doprawić, skropić olejem, po kilku minutach gotowe. Bardzo smaczna jest czerwona papryka z grilla. Papryki trzeba przekroić na pół, wyciąć środki, skropić oliwą, grillować kilkanaście minut po obu stronach. Wielkim przysmakiem są młode marchewki. Po posmarowaniu oliwą i doprawieniu grillujemy je 15 minut. Małe pieczarki grillują się same, wystarczy tylko posolić. Duże pieczarki portobello można przed położeniem na ruszt nafaszerować tartym serem żółtym.

Szaszłyki z warzyw

Składniki: po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 2 cukinie, 25 dag małych pieczarek, 4 cebule, 2 boczniaki, oliwa, ulubione zioła, sól, pieprz,

Wykonanie: umytą cukinię pokroić w centymetrowe kawałki. Cebule pokroić w ćwiartki, papryki w kwadratowe kawałki. Z pieczarek usunąć nóżki. Boczniaki obgotować i pokroić na kawałki.

Do dużej miski wlać oliwę, wsypać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać wszystkie składniki grilla. Niech poleżą w lodówce pól godziny. Metalowe szpadki natrzeć oliwą i czosnkiem (zawsze warto to robić) i kolejno nakładać warzywa. Grillować 20 minut. Obracać i skrapiać ziołową oliwą. Podawać z sosem czosnkowym.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Składniki: 6-8 dużych ziemniaków (po 1 na osobę), 50 dag pieczarek (najlepsze brązowe), 2 cebule, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, wydrążyć środek. Ugotowane i pokrojone pieczarki wymieszać razem z posiekaną i przyrumienioną na maśle cebulą, dodać rozgniecione środki ziemniaków, posolić, doprawić pieprzem. Farsz nakładać do ziemniaków, ziemniaki zawijać w folię, piec około 30 minut.

Na deser camembert z grilla

To moje ulubione danie z grilla. W sklepach można kupić okrągłe lub trójkątne serki w różnych smakach. Od klasycznych, przez camembert z pieprzem po camemberty ziołowe. Serki wyciągamy z opakowania, smarujemy oliwą, kto lubi może natrzeć serki przekrojonym ząbkiem czosnku albo delikatnie posypać pieprzem.

Serki w całości wykładamy na grill i opiekamy, aż na skórce pojawią się ślady rusztu. Jeszcze chwilę trzymamy je z boku rusztu, następnie podajemy z żurawiną lub polane syropem malinowym. W podobny sposób możemy postąpić z góralskimi oscypkami. Do grillowanych serków możemy na talerz dołożyć sezonowe owoce. Coś pysznego.

Artykuł ukazał się przed kilkoma laty w jednym z magazynowych wydań Dziennika Wschodniego.

Zestaw startowy po polsku to kiełbasa i kaszanka dla naszych polskich przyjaciół. Ponieważ moją drugą po kuchni pasją jest wędkowanie, zawsze staram się podać jakąś dobrą rybkę z grilla – mówi Jean Bos
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Jakub Wachowicz (z piłką) to lider Patobasketu

W wielkim finale LNBA spotkają się Matematyka oraz Patobasket

W niedzielę rozegrano rewanżowe spotkania Konferencji A LNBA, czyli największych koszykarskich rozgrywek amatorskich w województwie lubelskim. Zgodnie z przewidywaniami, najwięcej emocji dostarczyła rywalizacja Patobasketu z Polskim Cukrem Rodmos, która była rewanżem za finałowe zmagania sprzed roku.

Szczeniaki w worku porzucone na pewną śmierć

Szczeniaki w worku porzucone na pewną śmierć

Dobrze, że worek się rozwiązał i szczeniaki mogły się z niego wydostać – przed weekendem na terenie gminy Siemień znaleziono sześć porzuconych szczeniaków. Dla maluchów historia kończy się happy endem, dla właściciela już niekoniecznie.

Wizyta w Dubiczach Cerkiewnych

"Bandyckie ataki" na granicy. Premier podjął decyzję

Po ataku z nożem na polskiego żołnierza, premier Donald Tusk zapowiada przywrócenie strefy buforowej na wschodniej granicy. - Chciałbym, aby wszyscy przejrzeli wreszcie na oczy, o jaką stawkę idzie- mówił w Dubiczach Cerkiewnych (woj. podlaskie) szef rządu.

Zbyt wysoki kortyzol i jego objawy. Wpływ na organizm i konsekwencje dla zdrowia

Zbyt wysoki kortyzol i jego objawy. Wpływ na organizm i konsekwencje dla zdrowia

Kortyzol jest hormonem, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów i układów. Wzrost jego poziomu może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne – m.in. zaburzenia miesiączkowania, nadciśnienie tętnicze, osłabienie odporności, zwiększone stężenie glukozy. Dowiedz się, kiedy wykonać badanie kortyzolu, jakie są normy i co oznacza za wysoki wynik.

Byle do wakacji. Wcześniej ratowników nie będzie
galeria

Byle do wakacji. Wcześniej ratowników nie będzie

Zamknąć się go nie da, bo to miejsce publiczne i po prostu ogólnodostępne. Ale formalnie sezon na kąpielisku nad zalewem w Zamościu ruszy dopiero ostatniego dnia roku szkolnego. Jeśli więc teraz ktoś, korzystając z pięknej pogody wchodzi do wody, robi to na własne ryzyko.

Edyta Majdzińska postanowiła nieco przebudować swój sztab

Rewolucja w sztabie szkoleniowym MKS FunFloor Lublin

MKS FunFloor Lublin dokonał zmian w sztabie szkoleniowym. Do drużyny wraca m.in. Wojciech Pogorzelec.

W weekend koziołek z nieznanych przyczyn został wyrwany z chodnika. We wtorek powrócił już na swoje miejsce.

Łukasz wrócił na swoje miejsce. Wandal zgłosił się do fundacji

Lubelskie koziołki cieszą się dużym zainteresowaniem. Niestety w ubiegły weekend jednemu z nich przydarzył się wypadek. Wszystko jest już naprawione.

26-letni Oleksandr werbował Polaków do rosyjskiego wywiadu. ABW już go ma

26-letni Oleksandr werbował Polaków do rosyjskiego wywiadu. ABW już go ma

Ukrainiec podejrzany o podżeganie do szpiegostwa. Rozpracowali go m.in. lubelscy śledczy z ABW.

dr Przemysław Niziński
Dzień Wschodzi
film

Tylko medyczne dowody, a nie "doktor Google"

W dobie nieustannego zalewu informacji coraz trudniej jest oddzielić rzetelną wiedzę od plotek i pseudonaukowych teorii. Lubelscy medycy zapraszają na konferencję na temat medycyny opartej na dowodach naukowych (Evidence-Based Medicine, EBM). Naszym gościem jest dr Przemysław Niziński z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Bogdanka LUK Lublin rozpocznie nowy sezon w połowie września

Bogdanka LUK Lublin poznała terminarz nowego sezonu PlusLigi. Wicemistrz na początek

Sezon 2024/2025 rozpocznie się w weekend 13-15 września, a zakończy najpóźniej 13 maja. Bogdanka LUK Lublin zmierzy się na inaugurację z Aluronem CMC Wartą Zawiercie, aktualnym wicemistrzem kraju.

zdjęcie ilustracyjne

Trzy kolizje z sarnami w jednym powiecie. Noga z gazu, kierowcy

Jeden weekend, jeden powiat krasnostawski, trzy kolizje ze zwierzętami. Kierowcy obrażeń nie odnieśli, ale dzika zwierzyna szczęścia nie miała.

zdjęcie ilustracyjne

Miejskie kosiarki nie pójdą w ruch. Powód jest jasny

Nie będzie koszenia miejskich trawników. Miasto nie uruchomi kosiarek z powodu suszy.

Zwłoki mężczyzny w krzakach przy Alejach Zygmuntowskich
aktualizacja

Zwłoki mężczyzny w krzakach przy Alejach Zygmuntowskich

Ciało mężczyzny przy Alejach Zygmuntowskich w Lublinie. Przechodzień powiadomił policję.

Avia wygrała w tym sezonie oba mecze ligowe z Orlętami

Avia faworytem w Świdniku, Łada chce rewanżu. Czas na półfinały Pucharu Polski

W środę zostaną rozegrane mecze półfinałowe Pucharu Polski na szczeblu województwa lubelskiego. W Świdniku zmierzą się trzecioligowcy: Avia i Orlęta Spomlek Radzyń Podlaski. W Biłgoraju zagrają za to przedstawiciele IV ligi – Łada i Start Krasnystaw. Oba spotkania wystartują o godz. 17.

Na słupie podziwiał widoki i sączył piwo pod napięciem

Na słupie podziwiał widoki i sączył piwo pod napięciem

22-latek wdrapał się na słup trakcji kolejowej. Policjantom tłumaczył, że chciał podziwiać widoki. A przy okazji sączył piwo.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium