Mi logxas en Wojciechow. Gxis la revido, amikoj kun Wojciechow, kaj kun Lublino, kaj Polllando! Andreo
Esperanto ćwiczy umysł :: zobacz komentowany artykuł
#1 ~Andrzej~
Napisano 26 styczeń 2010 - 09:00
Mi logxas en Wojciechow. Gxis la revido, amikoj kun Wojciechow, kaj kun Lublino, kaj Polllando! Andreo
#2 ~senior~
Napisano 26 styczeń 2010 - 11:34
Wypadało także by przełamać złe stereotypy o tym języku, że nikomu jest niepotrzebny.
#3 ~xyz2010~
Napisano 26 styczeń 2010 - 12:02
Dzięki ich uprzejmości i gościnności bardzo tanio! można podróżować , zwiedzać , poznawać ludzi i miejsca a przy okazji jeszcze uczyć się innych języków.
Jest tyle programów unijnych w szkołach -włącznie esperanto w tą formę działań, która młodzieży może przynieść wymierne korzyści.
(robi się dziesiątki działań , realizuje projekty i co z tego ma młodzież- nic , wyrzucone pieniądze)
Władze samorządowe , oświatowe przyjrzyjcie się ESPERANTO może warto promować taką formę aktywności.
#4 ~Andreo~
Napisano 26 styczeń 2010 - 12:35
#5 ~Wimmer~
Napisano 27 styczeń 2010 - 01:12
http://sites.google....te/deklecionoj/
Napisano 27 styczeń 2010 - 11:04
jestem Polakiem mieszkajacym od 45 lat e Niemczech i esperantysta od ponad 50 lat.Chetnie chce dac Wam kilka moich mysli.
Fakt jest , ze esperanto jest latwym jezykiem i do tego logicznym, neutralnym, ktory nie niesie ze soba narodowych charakterow i stawia wszelkie kraje na tym samym poziomie. Niesie ze soba charakter miedzynarodowy, pokojowe tendencje i idee zbratania, co jest niemile widziane w swiecie o tendencji imperialistycznej, ktorym sa wazne profity, monopol, hegemonia.
Byloby fantastyczne wprowadzic go do Unii Europenskiej, lecz lednak polityka EU jest bardzo jasna.Prosze przeczytac atrykul w "Fakty i mity" Nr. 4/516 , 22-28.o1.2010).
Niestety zwiazek swiatowy esperantystow przyjmuje ten fakt bez protestu, dlatego sporo esperantystow nie zgadza sie z ich niby neutralnym stanowiskiem.
Z uzywaniem narodowego jezyka jako miedzynarodowy bedzie zawsze niezadowolenie, bo narzuca sie pewna kulture i polityke, nie mowiac o korzysciaj materialnych dla pewnych monopolistow.
Moj dziadek musial sie uczyc francuskiego, moj ojciec niemieckiego, ja ruskiego a teraz moje dzieci angielskiego.Czy nie warto przerwac to diabelskie kolo?Protestujcie, bo jezeli teraz tego nie usuniemy kilka pokolej bedzie bedzie zmuszone uczyc sie angielskiego a pozniej niemieckiego!
#7 ~geo~
Napisano 20 czerwiec 2010 - 20:22
#8 ~Gość~
Napisano 13 lipiec 2010 - 20:09
http://edu.i-lo.tarn...ntrau/index.php
Znajdziecie tam odpowiedzi na setki zarzutów, z którymi spotyka sie Esperanto.
#9 ~esperantystka~
Napisano 16 sierpień 2010 - 17:47
#10 ~xyz~
Napisano 20 październik 2010 - 17:28
Idea języka Esperanto nie polega na zastępowaniu języków obcych, lecz na udostępnieniu wszystkim ludziom prostego, łatwego do przyswojenia narzędzia do komunikacji ponadkulturowej. Esperanto można opanować w 6 miesięcy na wystarczającym poziomie do komunikacji z obcokrajowcami. Ten język "siedzi" w pamięci, nie musimy go ciagle używać, aby się nim biegle posługiwać. Angielski i inne języki narodowe wymagają ciągłej praktyki, w przeciwnym razie umiejętności posługiwania się nimi ulegają stopniowej degradacji. Poza tym są trudne i najeżone wyjątkami - to sprawia, iż nauka ich zajmuje mnóstwo czasu. A ja przecież nie chcę go marnować. Jeśli będę zdolny, to mogę się nauczyć jakiegoś języka międzynarodowego. Ale nie wolno mnie do tego zmuszać, a tak niestety dzieje się w przypadku języka angielskiego. Esperanto dałoby wszystkim równość, nikt nie byłby uprzywilejowany w kontaktach międzynarodowych, anglicy nie przegadywaliby innych w dyskusjach. 90% świata nie mówi po angielsku od urodzenia, a w rozmowach z anglojęzycznymi są traktowani jak 5 latki, które ciagle się jąkają.
#11 ~Karol~
Napisano 08 marzec 2011 - 11:25
Użytkownik Esperantoluna dnia 27 styczeń 2010 - 11:04 napisał
jestem Polakiem mieszkajacym od 45 lat e Niemczech i esperantysta od ponad 50 lat.Chetnie chce dac Wam kilka moich mysli.
Fakt jest , ze esperanto jest latwym jezykiem i do tego logicznym, neutralnym, ktory nie niesie ze soba narodowych charakterow i stawia wszelkie kraje na tym samym poziomie. Niesie ze soba charakter miedzynarodowy, pokojowe tendencje i idee zbratania, co jest niemile widziane w swiecie o tendencji imperialistycznej, ktorym sa wazne profity, monopol, hegemonia.
Byloby fantastyczne wprowadzic go do Unii Europenskiej, lecz lednak polityka EU jest bardzo jasna.Prosze przeczytac atrykul w "Fakty i mity" Nr. 4/516 , 22-28.o1.2010).
Niestety zwiazek swiatowy esperantystow przyjmuje ten fakt bez protestu, dlatego sporo esperantystow nie zgadza sie z ich niby neutralnym stanowiskiem.
Z uzywaniem narodowego jezyka jako miedzynarodowy bedzie zawsze niezadowolenie, bo narzuca sie pewna kulture i polityke, nie mowiac o korzysciaj materialnych dla pewnych monopolistow.
Moj dziadek musial sie uczyc francuskiego, moj ojciec niemieckiego, ja ruskiego a teraz moje dzieci angielskiego.Czy nie warto przerwac to diabelskie kolo?Protestujcie, bo jezeli teraz tego nie usuniemy kilka pokolej bedzie bedzie zmuszone uczyc sie angielskiego a pozniej niemieckiego!
#12 ~Karol~
Napisano 08 marzec 2011 - 11:26
Użytkownik Esperantoluna dnia 27 styczeń 2010 - 11:04 napisał
#13 ~Karol~
Napisano 08 marzec 2011 - 11:37
#14 ~kakaxi~
Napisano 28 grudzień 2011 - 04:14
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
użytkowników, gości, anonimowych

Zgłoś do usunięcia